Osmangazi Mah. Mimar Sinan Cd. No: 1 KÜTAHYA / MERKEZ info@karaaytaclar.com.tr

Adres

Osmangazi Mah. Mimar Sinan Cd. No: 1 KÜTAHYA / MERKEZ

Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç Tarifi

Herkese merhaba!

Güllaç, Ramazan deyince ilk akla gelen tatlılardan biridir. Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olan güllaç 1489 yılında ilk kez saraya alınmıştır. O tarihe kadar, güllaç tarifleri arasında güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı şeklinde üç tarife rastlanmaktadır. Güllaç; mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır. 15. yüzyıl ortalarına kadar halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar, kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı günümüze gelene kadar “güllaç” olarak değişime uğradı. Güllaç tat olarak güzel olduğu kadar süslemesi ile de oldukça güzel ve ilgi çekicidir. Üzerini çilek, kiraz şekeri, frambuaz, ahududu vb. meyvelerle süsleyebilir, kuruyemişler ile görünüşünü zenginleştirebilirsiniz. Arasına ise dilediğiniz meyve ve kuruyemişi ilave edebilirsiniz.

 

 

 Malzemeler

- 250 gr güllaç yaprağı

- 1,5 litre süt

- 1,5 su bardağı şeker

- 1 paket valinin

- 1 su bardağı dilediğiniz kuruyemiş (ben fındık kullandım)

 

 

Yapılışı

- İlk olarak uygun bir tencereye 1.5 lt süt eklenir.

- Ardından 1.5 su bardağı şeker ve valinin ilave edilerek şeker tamamen eriyene kadar karıştırılıp kaynatılır.

- Burada önemli olan sütün ısısıdır. Çok fazla kaynatmadan elimizi çok hafif yakacak dereceye geldiğinde hazır demektir.

- Uygun bir zeminde güllaçlarımızı ortan ikiye makas yardımı ile keselim.

- Kabımıza yaklaşık 1.5 kepçe kadar sütü ilave edelim. Ardından güllaçlarımızı yerleştirelim, her kata yaklaşık 1-1.5 kepçe kadar süt ekleyip güllaçların yarısına gelene kadar devam edelim.

- Orta kısımda dilediğimiz kuruyemiş ya da meyveyi ilave edelim. Ve kalan güllaçları sütle beraber bitene kadar yerleştirelim.

- Kalan sütü de ilave edelim ve dilediğimiz gibi süsleyelim.

- 2-3 saat buzdolabında dinlendirelim.

⁃ Benim kullandığım fırın kabı 27 x 40 cm. Siz size uygun bir kap tercih edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Ebru Karaaytaç Acar

 

 


Paylaş:

İletişim